SPREEKLUITER

Luidruchtig onder de aandacht

SPREEKLUITER!

Luidruchtig onder de aandacht

Gertjan blijft
niet bij SC Heerenveen!

››› Download het bedanklied!

Jeugdgevangenis in Heerenveen?

Reageer op de onderzijde van deze pagina!


Ze moeten ze allemaal opsluiten…!

Ze moeten ze allemaal opsluiten! Een dergelijke opmerking hoor je zo nu en dan als het -fenomeen jeugdcriminaliteit bespoken wordt. Nu kan dat eindelijk -Heerenveen krijgt een jeugdgevangenis op haar grondgebied- is het weer niet goed. Niemand wil naast een jeugdgevangenis wonen. Waar moeten we ze dan opsluiten? Of een heropvoeding geven? Het zal je kind maar wezen…

De gemeente Heerenveen presenteerde vorige week twee mogelijke locaties voor de nieuwe jeugdinrichting. Één in het Stationsgebied en één ten noorden van de KR Poststraat (Locatie Noord Oost). De bewoners rondom het stationsgebied kwamen in opstand en boden als wijze van protest hun huis te koop aan. Ze vrezen o.a. voor waardevermindering van hun woningen. De actie wordt gesponsord door twee makelaars die allebei toevallig genoeg, gehuisvest zijn aan De Herenwal. ``De bewoners voelen zich door het nieuws van de komst van de jeugdgevangenis overvallen en voeren fel actie``, zo schrijft één van de makelaars op zijn website. Hij schrijft er niet bij dat het hele traject al een jaar loopt en dat vooraf was aangekondigd dat de gemeente rond dit tijdstip met mogelijke locaties op de proppen zou komen. Maar dat terzijde.

Ook de Nederlandse Spoorwegen bemoeiden zich afgelopen week met de locatiekeuze. De NS denken dat een gevangenis niet naast een station past. Dat mogen ze natuurlijk vinden, maar de NS gaan daar gelukkig niet over. Dat zou een mooie boel zijn. De NS zijn namelijk ingehuurd om (op tijd!) reizigers vervoeren. Dat is al moeilijk genoeg voor de NS. Het gekozen gemeentebestuur is als enige in de positie om een keuze voor een locatie te maken. En zo hoort het ook. De NS horen zich hier dus niet mee te bemoeien.

In 2007 verzocht Het Poortje aan de gemeente Heerenveen of ze een gevangenis op Heerenveens grondgebied mochten bouwen. De gemeenteraad reageerde positief, onder de voorwaarde dat een geschikte locatie kon worden gevonden. Op 2 juli 2007 stelde de gemeenteraad de voorwaarden vast waaraan deze locatie zou moeten voldoen. Aan de hand van deze voorwaarden ging het college op zoek en komt nu met twee mogelijkheden. De gemeenteraad moet nu zeggen of de locaties voldoen aan de eisen en zo ja, welke locatie dan de voorkeur krijgt.

Overigens is zo’n jeugdgevangenis een mooie instrooier. Het levert aan zo’n 170 mensen werkgelegenheid. Het wordt een half open inrichting maar onveilig voor de omwonenden is het niet. De jongeren ontvangen een zeer strakke begeleiding. En alleen die jongeren die het aankunnen, krijgen meer vrijheden. Ze kunnen dan buiten de muren naar school of stage lopen. Of mee doen aan een sport. Maar goed, als je in een mooi verbouwd zuurkoolpakhuis woont en je wordt volledig ingebouwd door zo’n jeugdgevangenis, dan wordt je daar niet echt blij van. Dat is goed te begrijpen. Laten we elkaar geen mietje noemen.

Had de gemeente tot nu toe anders moeten handelen dan ze heeft gedaan? Nee, absoluut niet. De gemeente kan het domweg niet maken om niet mee te werken. Als het nu gaat om een verpleeghuis, een school of een jeugdgevangenis. Het zal er moeten komen. Dus heeft de gemeenteraad (onder voorwaarden) terecht ja gezegd. Als nu aan de verdere voorwaarden is voldaan, kan de gevangenis naar Heerenveen komen. Het is een veilig idee om in een gemeente te wonen, waarvan je weet dat het bestuur bereid is maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Zo kun je het ook bekijken.

Overigens: het Stationsgebied is geen goede locatie. Het terrein is eigenlijk te klein en het kan verkeerstechnisch niet goed worden ontsloten. Het ligt een beetje achteraf en is daardoor niet goed in de omgeving te integreren. En dat is immers de bedoeling. Maar belangrijker: dergelijke locaties moet je reserveren voor andere bestemmingen. Bijvoorbeeld voor kantoren, die per openbaarvervoer goed bereikbaar moeten zijn. Omdat de grond in het terrein zeer ernstig vervuild is, is dit vanwege de hoge saneringskosten tot nu toe niet gelukt. De verleiding is dus groot om Justitie de grondsanering te laten betalen. De gemeente moest deze verleiding maar even weerstaan en iets verder vooruit denken. De Locatie Heerenveen Noord Oost is dus de beste keuze.

Spreekluiter. 


 

Reageren op deze column kan hieronder. Maak van je hart geen moordkuil, maar hou het wel een beetje netjes. Lees ook de gebruikersvoorwaarden.


 

Klik hier om een bijdrage te geven!

Janny 30-06-2008
Ja in de tuin van de burgemeester, dat is een goede locatie. Laat ze eerst hun eigen hangjeugd maar eens aanpakken in Heerenveen. Hoogmoed komt voor de val.
Jacob vetteju(at)chello(dot)nl 16-06-2008
Heerenveen , criminele sportstad gevangen in hebzucht en hoogmoed.
peter 26-04-2008
prima idee, goede plaats
Karin karin899765XX(at)hotmail(dot)com 24-04-2008
Ik ben het er niet mee eens dat Het Poortje bij het station komt. Prima dat ook in Heerenveen een gevangenis komt, maar niet op die plek. Er zijn veel betere locaties te bedenken. Ook in Heerenveen. Het is niet te voorkomen dat mensen er last van krijgen.
Bertje 24-04-2008
Zaken zoals een jeugdgevangenis zijn een maatschappelijk probleem en ook Heerenveen heeft haar verantwoordelijkheid hierin en die neemt ze dan ook. Natuurlijk zijn er altijd mensen tegen omdat ze het voor de deur krijgen. Maar daar is niks aan te doen. Helaas. Ik heb begrepen dat op de informatieavond van woensdag sommige omwonenden bijzonder grof waren en op de persoon speelden. Dan schaam je je toch als je in Heerenveen woont...ik wel tenminste.

Bertje
Pieter 24-04-2008
Waarom een jeugdgevangenis in Heereenveen?