SPREEKLUITER

Luidruchtig onder de aandacht

SPREEKLUITER!

Luidruchtig onder de aandacht

Gertjan blijft
niet bij SC Heerenveen!

››› Download het bedanklied!

Een tevreden roker is geen onruststoker

Met ingang van 1 juli 2008 mag in het café niet meer worden gerookt. Afgelopen, uit! Staatssecretaris Ab Klink is onverbiddelijk. De sigaret moet uit. In de ogen van velen wordt het anti rookbeleid hiermee zwaar overdreven. Eerlijk is eerlijk: roken is ongezond. Het is ontegenzeggelijk een verslaving die veel nadelen kent. Dat weten de rokers zelf natuurlijk ook wel. Maar dat in het café niet meer gerookt mag worden is volgens sommigen een vorm van betutteling die veel te ver gaat. En daar zit ook weer wat in.

Spreekluiter ging op onderzoek uit bij de horeca van Heerenveen. Tijdens dit participerende veldonderzoek werd menig uitspanninkje bezocht en gecontroleerd op rookvriendelijkheid. De resultaten van deze overigens niet representatieve steekproef, mogen voor de rokende cafébezoeker zondermeer bevredigend genoemd worden. Bijna geen enkele uitbater is het eens met het op stapel staande rookverbod. Ze zijn als de dood voor omzetverlies. De klanten zullen wegblijven als ze hun geliefde sigaretje niet meer aan de stamtafel mogen roken, zo vrezen ze. In andere landen waar een rookverbod is ingevoerd, daalde de omzet het eerste jaar met 20%.

Een horecabezoekster vertelt: `Mijn echtgenoot rookt normaliter niet. Maar op de vaste vrijdagmiddag bezoeken we het café en dan koopt hij voor die gelegenheid een pakje sigaretten. Dat rookt hij dan ook helemaal op. We hebben het dan heel gezellig. De rest van de week rookt hij dan weer helemaal niet. Wat is daar mis mee?’, zo vraagt de blijde stapster zich wanhopig af. Het lijkt er inderdaad op dat dit gezellige tafereeltje voor goed tot het verleden gaat behoren. Althans in het café. Als manlief toch op de vaste vrijdagmiddag wil blijven roken, dan is dit stel met ingang van deze zomer aangewezen op de eigen keukentafel. Thuis blijven dus. En dat is precies waar de horecaondernemers zo voor vrezen. 

Enkele ondernemers voelen zich in de rol geduwd van een soort rookpolitie. `Ik ga een volwassen vent van 90 kilo niet vertellen dat hij niet mag roken`, zegt een uitbater in Heerenveen. `Daar komt alleen maar ellende van`. Sommige kroegbazen vrezen ook gedonder. `Je zult zien dat cafébezoekers met hun glas naar buiten gaan om te roken. En dat mag niet. Glazen moeten binnen blijven. Daar moet je dan weer tegen optreden en daar wordt het niet bepaald gezelliger van`. Niet tegen rokers optreden is trouwens geen optie, want de boetes zijn niet bepaald mals. Ondernemers die het rookverbod niet handhaven krijgen eerst een waarschuwing. Daarna volgt een boete van € 300. Bij herhaling kan dit bedrag oplopen naar uiteindelijk € 2.400 per overtreding. Daar kun je heel wat pakjes sigaretten voor kopen. Voor dat laatste kun je dan wel weer in de kroeg terecht, want de sigarettenautomaten mogen na 1 juli 2008 gewoon blijven hangen. 

Een aantal ondernemers zint op mogelijkheden om het rookverbod te omzeilen. De horeca mag bijvoorbeeld afgesloten rookruimtes creëren. Maar hier mag het personeel dan niet bedienen. Dat zou in de praktijk neer komen op een alcoholvrije rookplek. En dat is nu ook weer niet de bedoeling. Een ander idee is om een publieke waterpijp te plaatsen, maar dan met iets anders dan tabak. Tja…  En tabakpruimen mag ook! Maar dat is iets waar zelfs de meest verstokte roker niet aan moet denken. Er is wel goed nieuws voor de rokende terrastijgers: op de terrassen in de open lucht mag gewoon gerookt worden. Ondanks ons regenachtige klimaat, scheelt dat weer een flinke slok op de borrel.

Spreekluiter!

Reageren op deze column kan hieronder. Maak van je hart geen moordkuil, maar hou het wel een beetje netjes. Lees ook de gebruikersvoorwaarden. 
 


Klik hier om een bijdrage te geven!

fyzjakdd upsjxuag(at)zhwugvrs(dot)com http://simva.somee.com/zocor-problem.html 25-07-2009
Order Simvastatin 10mg Online
lzymxvqh bwmowzdv(at)dejmwnkr(dot)com http://proflo.freehostpage.com/cipro-dairy.html 15-07-2009
ciprofloxacin kidney
qtmalknd svkjypno(at)rkqmwptx(dot)com http://racyc.250free.com/tetracycline-stain.html 15-07-2009
Buy Cheap Tc Tetracycline
uooqpdpn rxaamhmx(at)oyvzehut(dot)com http://ciprof.bravehost.com/cipro-500-mg-dose.html 15-07-2009
Order cipro urinary online
hiuigrup igfsiezr(at)qiigpzha(dot)com http://zithromax.bravehost.com 08-07-2009
azithromycin and eating
iabghodh vwrqlstk(at)ocjhueia(dot)com 08-07-2009
white iris flower
ccqvrcgm gyuxvjfx(at)ignmtqhv(dot)com http://tooth-whitening.100webspace.net 08-07-2009
Diego in san tooth whitening
afplnkta gsitfcti(at)virbcwjr(dot)com http://floxac.fateback.com/cipro-for-dog.html 02-07-2009
BUY 250 CIPRO MG
kexctngk hkxyhiom(at)iyrlvdvt(dot)com http://ertra.imess.net/zoloft-50mg.html 02-07-2009
Order Prescription Zoloft Online
nfjlifnc omihrkzz(at)oxhomwyk(dot)com http://etracy.freewebpage.org 02-07-2009
terramycin treatment
xhksvdti swutrbns(at)cfehliwd(dot)com http://vibra.fateback.com 22-06-2009
Buy terramycin cat
pbdcvrip aqygahqv(at)jttqmmgw(dot)com 22-06-2009
Gift Flower Food
gqmfrnhq svxglyye(at)mfcrnngb(dot)com http://bestflowers.bravehost.com 22-06-2009
FLOWER PEA SEED SWEET
rfobgqcu gzcttkgu(at)cpevcgwq(dot)com http://bestflagyl.bravehost.com 19-06-2009
Metronidazole vet
tiyrectx kykzzjoe(at)rxeidkir(dot)com 19-06-2009
Buy cheap coumadin precautions
deoclzgf kqsuhpuk(at)ofpuczqa(dot)com http://tracyc.bravehost.com 19-06-2009
Tetracycline mechanism
nuweexzh wcbyknjz(at)vozhocrw(dot)com http://tooth.110mb.com/tooth-bleaching-maine.html 12-06-2009
Tooth bleaching maine
xzffinzc ysehsugt(at)bxjliquc(dot)com http://rali.freehostpage.com 12-06-2009
ORDER SERTRALINE RECREATIONAL
yesoryhz lfojkzuo(at)zhpwipbc(dot)com http://racyc.250free.com 07-06-2009
Order Tetracycline Drugs
uddllpjd tjwrhbzh(at)nosaccie(dot)com 07-06-2009
buy oral tetracycline
ivuoairs jppazpuf(at)hxeofeuv(dot)com http://zithromax.bravehost.com 07-06-2009
BUY ZITHROMAX STOMACH ONLINE
wmxensam biwjpegk(at)pyykpofv(dot)com http://umadi.250Free.com/coumadin-diets.html 02-06-2009
Coumadin Diets
qezgvsmf zcczapyx(at)rgtldred(dot)com http://simva.somee.com/buy-c 02-06-2009
Buy Cheap Zocor Package Insert Online
qzstdudw ulnyipso(at)rianmygn(dot)com http://cleocin.bravehost.com/cleocin-tea.html 02-06-2009
cleocin tea
xobvaldn nudxemrl(at)gsddavwp(dot)com http://sinopr.freewebpage.org 29-05-2009
Buy Cheap Lisinopril 20 12 5
rtxymkxa rtdiuvbk(at)swombwxq(dot)com http://bestflowers.bravehost.com 29-05-2009
HAWAII WEDDING FLOWER
eddy veldmanea(at)hotmail(dot)com 28-03-2008
Ik ben voor een rookverbod in de horeca voor alle niet rokers, de rokers onder ons moeten gewoon blijven genieten over onze vrijheid van rokersuiting. Voor alle zeurende niet rokers maken we een compromis, nml. deze kunnen op maandag- en dinsdagavond tussen 20.00 uur en 22.00 uur hun vertier halen, de overige tijden zijn gemengd of voor de grootste groep onder ons, de roker. Democratie in nederland, en als de rook om ons hoofd is verdwenen praten we verder.
Bertus 15-03-2008
Helemaal mee eens, kroegtijger. Maar roken in bed doen we dus niet en neuken in de kroeg ook niet. Dat weer niet.
Kroegtijger 14-03-2008
Roken in de kroeg is net zo gewoon als neuken in bed. En dat laatste ga je ook niet verbieden. Waar zijn we mee bezig?
Jankele vetteju(at)chello(dot)nl 10-03-2008
Het is de betutteling ten top ! Horecapersoneel staat bloot aan grote verleidingen zoals alcohol , gokverslaving, roken, klanten van het andere of zelfde geslacht. Na een avond stappen kom ik er achter dat het merendeel van het personeel zelf rookt en drinkt. Hoewel er in elke kroeg wel een gokkast staat is dat nog niet algemeen goed. Ik ben nieuwsgierig wat voor geuren er vrijkomen als er niet meer wordt gerookt in de kroeg.
Andre 09-03-2008
Roken in openbare gelegenheden moet men niet willen
dus verbieden ook in kroegen en discoteken niet roken dus!!!
Wietze 07-03-2008
Sigaartje?
Rooookeeeen!!!! 06-03-2008
Gewoon roken in de kroeg!!!!!
bertus 06-03-2008
Wat een gelul. Lui die in de kroegen werken weten vantevoren waar ze aan beginnen. En nu moet de overheid hun ineens gaan beschermen. Die personeelsleden mogen nu hopen dat ze hun baantje houden want de omzet zal wel lekker naar beneden gaan!
Roker 06-03-2008
Ik rook thuis, op het werk en in de kroeg en dat moet zo blijven.
ommes houtsje(at)planet(dot)nl http://www.ommes.nl 06-03-2008
Geachte dames en heren en wat er op lijkt. Als eigenaar van een plaatselijk stoffig cafeetje op de Oude Koemarkt voel ik mij toch geroepen om iets over het rookverbod te melden. Dit wordt ingesteld om het personeel rookvrij te laten werken. Nu hebben wij laatst in december met het personeel, 12 personen, sinterklaas gevierd(tsja het is een groot bedrijf) en ondergetekende, het baasje, was de eenigste die niet rookte..... Ik zie mijn personeel straks meer buiten staan, samen met de klanten te roken, dan achter de bar!!Daarnaast moet je dus voor politie spelen om zelf geen hoge boetes te krijgen. Maar stel dat de nu nog goedaardige, vaste klant, voormalig sterkste man van Nederland, Tj. v/d B. te Achlum, met zijn 140 kilo weigert naar mijn bardames te luisteren en in alle rust zijn 2 pakjes Marlboro blijft roken aan de stamtafel? Dan moeten we hem er uit zetten. Aangezien het personeel volgens de ARBO-wet niet zwaarder dan 20 kilo mag tillen, zal hij er in zeven gedeeltes uit moeten (ja ik had de rekensom goed). Baas mag wel zwaarder tillen maar die heeft last van rug en is vrij lui, dus dat wordt ook niks. Voordeel is wel als we heel veel buiten gaan roken, dat het gat in de ozon laag in no time veel groter wordt en dat het dan straks alle dagen van het jaar boven de 20 graden is, zodat we alleen het cafeetje nog maar in hoeven om te pissen, totdat daar ook een nieuwe wet voor komt voor bescherming van het personeel tegen bepaalde luchten waar ook nu Tj. v/d B. te Achlum een hoofdrol in speelt!
OMMES!
Ziggie 06-03-2008
je gaat toch naar het cafe voor wat gezelligheid, niet om te roken of bier te drinken in eerste instantie...dus denk dat het allemaal wel mee gaat vallen met dat omzetverlies op de lange termijn....
Akkelien 06-03-2008
Wat een belachelijk idee dat je niet meer mag roken. Mij zien ze in ieder geval niet meer in het cafe. Ik denk dat ik maar naar het buitenland ga.
Schone lucht! 05-03-2008
Prima zaak, dat rookverbod!